EKL UUtiskirje 3/2022

23.4.2022

Edunvalvontamme tuotti tulosta

Joskus kuulemme esitettävän väitteitä, sekä lukea myös lehtien yleisönosastokirjoituksista, ettei eläkkeensaajajärjestöt saa yhtään mitään aikaan. Tuon asian osoitimme taas hölynpölypuheeksi, ja ihan kirjaimellisesti!
Kun maan hallitus kertoi 18.2. hintojen nousun johdosta suunnittelemistaan tästätoimista palkansaajille ja maatalousyrittäjille eikä sympatiaa eläkeläisille herunut, aloitimme tehostetun työn asian eteen ja aloitimme sen välittömällä kannanotolla. Välivaiheiden jälkeen annoimme oman kannanoton hallituksen kehysriiheen liittyen. Sitä ennen teimme yhteistyötä Eläkeläisjärjestöjen kesken antamalla asiaan liittyen yhteisen vaatimuksen.

Hienosti kävi. Liitto pääsi 5.4., heti maan hallituksen kehysriihen päättymisen jälkeen, antamaan tiedotteen joka lähti maailmalle hallituksen tiedotustilaisuuden vielä ollessa käynnissä. Hallituksen tekemä päätös aikaistetusta indeksitarkistuksesta sosiaalietuuksiin oli oikea ja inhimillinen ratkaisu sekä täysin tavoitteemme mukainen. Voitanee siis todeta, että edunvalvontatyömme tuotti tulosta ja sille saatiin myös hienosti näkyvyyttä eri medioissa.

Uskaltaisin väittää, ettei tätä viimeaikaista voittoa, kuten ei aiempiakaan, edunvalvonnassa saanut aikaan Joulupukki tai Herra Huu. Se saatiin aikaan pitkäjänteisellä, järjestelmällisellä ja suunnitelmallisella työllä, liiton historiansa aikana saavuttamalla arvostuksella ja painoarvolla sekä ennen kaikkea yhteistyöllä muiden kanssa.

Olkaamme siitä pirun ylpeitä nyt!

Timo Kokko
toiminnanjohtaja

 
 
 
 
 
  

Liiton 60-vuotisjuhla Joensuussa 15.-16.6.2022 on peruttu

Tapahtuma otettiin jäsenistömme keskuudessa innokkaasti vastaan ja ennakkotunnelmat olivat lupaavat. Mutta uudelleen paheneva koronatilanne latisti juhlainnostusta ja lopulta osallistujamäärä jäi liian pieneksi, jotta tapahtuma olisi ollut mahdollista toteuttaa.
Juhlavalmistelut on nyt purettu ja kaikki hotellivaraukseton peruttu keskitetysti.

Kiitos kaikille, jotka olitte ilmoittautuneet mukaan! Vielä jaksamme uskoa, että jokin isompi tapahtuma varmasti vielä joskus toteutuu ja pääsemme porukalla tapaamaan toisiamme. Annetaan ilon elää eläkkeensaajissa!”

 
 
 
 
 
 
 

Kurssit Rajaniemessä

17.-20.5     Kuorokurssi
18.-20.5     Luontoliikunta- ja retkeilykurssi

Kurssit Helsingissä (TSL-Opintokeskus)

30.-31.5     Pilvipalvelutallennus omassa ja yhdistyksen käytössä
7.6.            Älypuhelin puhtaaksi ja turvalliseksi

Maksuttomat webinaarit

5.5.            Hyvinvointilomat
12.5.          Suomen Hostellijärjestön edut EKL-yhdistysten jäsenille

Lue koulutuksista enemmän www.ekl.fi/jasenille/koulutus/  Syksyn 2022 kurssitukien hakuaika on 4.4.-20.5. Hakuilmoitus on lähetetty yhdistyksiin sähköisenä uutiskirjeenä 22.3.
Hakuilmoitus ja hakulomake ovat saatavilla kotisivuillamme
www.ekl.fi/jasenille/koulutus/kurssituet-yhdistyksille/kurssitukien-haku/

 

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Eläkkeensaaja-lehti on ilmestynyt!

Pirkko Työläjärvi (ex-ministeri, maaherra) puhuu omaishoidosta, vanhuusasiavaltuutettu Päivi Topo on huolissaan ikäihmisten etuuksien alikäytöstä ja paljon muuta kiinnostavaa ja ajankohtaista löytyy lehdestä.
Hyviä juttuvinkkejä aktiivisia eläkeläisiä koskevista asioista saa mielellään lähettää lehden toimitukseen.

Pahoittelemme, että sanaristikosta 2/2022 puuttuvat numerot, joista ristikon ratkaisusana muodostuu. Hyväksymme ristikkovastauksiksi ne kaksi lausetta, jotka muodostuvat ristikon korostettuihin ruutuihin.

Huomioittehan, että posti alkaa jakaa lehteä vasta perjantaina.

Anneli Velho, viestinnän suunnittelija
anneli.velho@ekl.fi, 044 263 7021

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Hyvän mielen kulttuurikerho® -ohjaajien koulutus              

HMKK-koulutuksiin viime syksynä osallistuneet kokivat, että parasta koulutuksessa oli yhdessä tekeminen ja hyvä porukka. Koulutuksen sisällöstä sanottiin, ettei ollut puuduttavaa luennointia ja jonkun mielestä koulutus oli jopa paras tähän mennessä. Koulutuksen avoin ilmapiiri, harjoitukset ja kaikkien innokas osallistuminen edesauttoivat sitä, että tieto meni suoraan suoneen. Koulutus sai arvosanaksi 4,5 (max. 5), sisältö 4,5 ja hyödyllisyys omalle yhdistykselle 4,4. Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan ma 25. - ke 27.4.2022 koulutukseen.

Kesämieli-koulutus, helppoja menetelmiä yhdessäoloon!

Viime kevään koulutukseen osallistuneet totesivat, että he pystyvät uusilla vinkeillä täydentämään erinomaisesti eläk-keensaajien yhdessäoloa. He oivalsivat, miten helppoa on toteuttaa yhteistä tekemistä menetelmien harjoittelun ja jaetun materiaalin avulla. Tyytyväisiä oltiin myös innosta-vaan kouluttajaan. Koulutuksesta sai iloa pitkäksi aikaa. Kesämieli-koulutus sai arvosanaksi 4,4 (max. 5), sisältö 4,3 ja hyödyllisyys omalle yhdistykselle 4,1.
Lue lisää ja ilmoittaudu mukaan ma 16. – ke 18.5.2022 koulutukseen.

 
 
 
 

Ensimmäinen kansallinen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyystutkimus on käynnissä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on aloittanut ensimmäisen kansallisen vanhuspalvelujen asiakastyytyväisyystutkimuksen. Kerro palvelustasi -kyselyyn toivotaan vastauksia kaikilta kotihoidon ja palveluasumisen palveluja käyttäviltä.
Asiakas saa kyselyn omasta palveluyksiköstään. Kyselyyn voi vastata itse tai läheisen avustamana. Myös hoitaja voi avustaa vastaamisessa.
Kysely on käynnissä maaliskuun puolesta välistä 13.5. asti.

Lisätietoja kyselystä löydät tästä.

 
 
 
 
 
  

Tähtihetkiä EKL:n jäsenille Silja Europalla

Hyviä musiikkihetkiä varttuneemmalle väelle, 22 tuntia hauskaa kotimaisten orkesterien tahtiin Meritansseissa.
Lähtö Helsingin Länsiterminaalista klo 18:30 paluu seuraavana päivänä klo 16:00

Tutustu laivaan ja kevään viihdetarjontaan https://fi.tallink.com/europa-viihdekalenteri
https://fi.tallink.com/22h-risteily-tallinnaan

EKL:n jäsenille erikoistarjous: risteily alkaen 15 €/hytti.
Varaukset: Tuotetunnuksella 142474 /EKL kampanja Varaa matkasi tallink.fi tai myyntipalvelustamme 0600 15 700
(0600-puhelut 1,75 €/vastattu puhelu + aina pvm/mpm)

 
 
 
 
 
  

Ikaalinen Spa – jäsentarjous!

Tätä ilmoitusta näyttämällä saat jäsenetuna pääsyn keskiviikon Tähtitansseihin 2 yhden hinnalla!
Edun arvo 15–18 euroa riippuen tapahtumaillasta. Tulosta ja leikkaa tämä ilmoitus . Näytä kassalla lipunoston yhteydessä.

Voimassa kaikissa keskiviikon Tähtitansseissa 25.5.2022 asti.
Ikaalinen Spa, Huvilatie 2, 39500 Ikaalinen
ww.ikaalinenspa.fi

 
 
 
 
 
 
 
 
  

Tervetuloa Rajaniemeen!

Kevät keikkuen tulevi! Rajaniemessä pääset tulevana keväänä nauttimaan monesta uudesta ja mielenkiintoisesta lomasta.

Tule kanssamme juhlimaan vappua ihanalle lomalle 29.4.-2.5. Ohjelmasta ja tansseista vastaavat Sirpa ja Oskari Vaitinen / Duo Traband. -  Tutustu tarjontaan ja löydä omasi!
Teemalomat | Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Ryhmät!
Rajaniemessä tarjolla ohjelmallisia päiväkäyntipaketteja ja virkistyslomia läpi vuoden!
Rakennetaan yhdessä mieluisa paketti ja sovitaan ryhmällenne sopiva ajankohta.
Ota yhteyttä ja varataan ryhmänne aikatauluihin sopiva ajankohta ihanalle lomalle tai päiväkäynnille!
Ryhmälomat | Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry

Kaiken lomatarjonnan ja tarkemmat tiedot lomista löydät uusimmasta eläkkeensaaja-lehdestä ja osoitteesta www.rajaniemenlomakeskus.fi
Piia Lamberg, Rajaniemen lomakeskus, p. 050 4783 909
toimisto@rajaniemenlomakeskus.fi

 
 
 
 

Suomen Hostellijärjestöltä

Kysely Suomen Hostellijärjestön jäseneduista
Suomen Hostellijärjestö kyselee jäsenjärjestöjensä aktiiveilta kiinnostusta heidän tarjoamiinsa jäsenetuihin ja toiveita sekä ideoita hostellien käyttöön liittyen. EKL:n jäsenenä sinulla on mahdollisuus käyttää kaikkia näitä tarjottuja etuja. Kyselyyn voit vastata, vaikka et olisikaan koskaan yöpynyt hostellissa. Kyselyyn vastaaminen vie noin 5 minuuttia. Kyselyn vastausaikaa on jatkettu 30.4.2022 saakka.
Kyselyyn vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan Kansainvälisiä hostellikortteja (arvo jäsenelle 15 €, muille 20 €). Tästä pääset kyselyyn: : https://hostellijarjesto-lv.creamailer.fi/survey/answer/bxqpkxuoexyky

Sinikka Komu, Markkinointi- ja viestintäkoordinaattori
Suomen Hostellijärjestö
tel. +358 45 7733 2947
sinikka.komu@hihostels.fi
www.hostellit.fi
www.facebook.com/hihostelsfinland

 
 
 
 

Nakkilan Eläkkeensaajat haastaa pohtimaan ilmastonmuutosta

Nakkilan Eläkkeensaajat haastaa meidät pohtimaan ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia elämäämme. He ovat järjestäneet luentosarjan ilmastomuutokseen liittyvistä teemoista. Ensimmäisen tapahtuman alustajana oli dosentti Jouko Jokisalo ja hän alusti aiheesta Ilmastonmuutos ja ikäihmiset. Luentosarja jatkuu Nakkilan liikuntakeskuksella maanantaina 30.5.2022 klo 14–16. Silloin vieraana on diplomi-insinööri ja ympäristöasiantuntija Kari Ylikoski. Hän alustaa aiheesta: Jätehuolto kunnissa ja ilmastonmuutos ja kunnat. Juttuun tästä

 
 
 
 

Ajankohtaista

 
 
 

 

Milloin minusta tulee vanha? Erinomainen dokkari!

Syrjiikö Suomi senioreita vai onko 70 uusi 50? Vuonna 2030 joka neljäs meistä on yli 65-vuotias. Vieraina ex-ammattiliittojohtaja Ann Selin ja näyttelijä Ilmari Saarelainen. Katso erinomainen Perjantai-dokkari: Digiseniorit ja halu oppia klikkaamalla tästä.

 
 
 
 
 
 

Hyötytietoa kumppaniltamme Ikäinstituutilta

Ikiliikkuja-kampanjassa etsitään ratkaisuja
Ikäinstituutin ja sen kumppaneiden yhteinen Ikiliikkuja-kampanja näkyy ja kuuluu huhtikuussa. Huumorilla sävytetyn kampanjan ideana on muistuttaa arjen pienten valintojen merkityksestä hyvinvoinnille. Hyödynnä uudet 65+ liikuntamateriaalit

Ikäopiston opeilla hyvinvointia arkeen
Epävarmoina aikoina ja maailmantilanteen ollessa haastava tarvitaan mielen taitoja. Hyvinvoinnista huolehtiminen poikkeusaikoina on lisännyt kiinnostusta mielen hyvinvointiin. Tietoa ja tehtäviä mielen taitojen vahvistamiseen

Asumisen ennakointi ja varautuminen kunnissa -webinaari 18.5.
Väestön ikääntyessä vauhdilla myös asumisen tarpeet muuttuvat ja ennakoiviin toimiin on ryhdyttävä hyvissä ajoin. Webinaarissa on tarjolla monipuolinen tietopaketti asumisen ennakoinnista. Ilmoittaudu 13.5. mennessä