Seniorineuvola lakisääteiseksi hyvinvointialueille
1.10.20242 310 kannatusilmoitusta
Kannatusilmoituksia tässä palvelussa 2 310
Kuvaajassa näytetään vain Kansalaisaloite.fi-palvelussa kerätyt kannatusilmoitukset. Kuvaaja päivittyy vuorokauden vaihtuessa.
Voit upottaa kuvaajan omille verkkosivuillesi täältä.
Kannattaminen vaatii vahvan tunnistautumisen. Tunnistautumisen jälkeen voit kannattaa myös muita aloitteita. Nimesi ei tule näkyviin Kansalaisaloite.fi:ssä.
Lue lisää tunnistautumisesta, yksityisyydensuojasta ja julkisuudesta.
Kansalaisaloitteen tiedot
Aloitteen sisältö:
Me allekirjoittaneet esitämme, että hallitus valmistelee ja vie eduskunnan päätettäväksi lainsäädännön, jolla hyvinvointialueet velvoitetaan perustamaan alueilleen seniorineuvolatoiminnan osana perusterveydenhuoltoa. Seniorineuvolaa tarvitaan ikäihmisten kokonaisvaltaisen ja säännöllisen terveydentilan seurantaan sekä matalan kynnyksen terveyden ja hyvinvoinnin palveluneuvontaan.
Seniorineuvolatoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja parantaa kotona asuvien ikäihmisten terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä selviytymistä. Seniorineuvolatoiminta kohdennetaan yli 70-vuotiaille itsenäisesti kotona asuville henkilöille, jotka eivät ole hyvinvointialueen muiden säännöllisten palvelujen piirissä. Toiminta on asiakkaille vapaaehtoista ja maksutonta.
Terveyden seurannan kautta voidaan puuttua terveydentilan muutoksiin mahdollistamalla ikäihmiselle asianmukaisen hoitopolun, sekä oikea-aikaiseen hoitoon ohjauksella voidaan parantaa ikäihmisen elämänlaatua. Neuvonta lisää kansantauteihin ja muistihäiriöihin liittyvien riskitekijöiden varhaista toteamista ja mahdollistaa asiakkaan asumisen kauemmin kotona.”Edellä mainittujen toimenpiteiden avulla neuvolatoiminnalla voidaan vähentää yhteiskunnalle syntyviä kuluja”.
Seniorineuvolan tehtävänä on:
a) Seniorineuvolan tehtävä on mahdollistaa matalan kynnyksen ennaltaehkäisevät ja kokonaisvaltaiset neuvolapalvelut lähipalveluna yli 70-vuotiaille.
b) Tehdä kullekin ikäluokalle 70 vuotta täyttäessään laaja terveystarkastuskäynti tilanteen kartoittamiseksi. Yli 70- vuotiaista ”kolme neljästä” asuu itsenäisesti kotonaan. Neuvolapalvelun kautta toimintakyvyn lasku ja kasvavat terveysriskit havaitaan ja niihin voidaan puuttua ajoissa.
c) Toteuttaa seurantakäynti esim. viiden vuoden välein tai useamminkin tilanteen niin vaatiessa. Havaittuihin riskitekijöihin puuttumalla voidaan edistää hoitotasapainoa.
d) Seniorineuvola ohjaa asiakkaan tarpeen mukaan muiden sote-palvelujen piiriin.
Perustelut
Nykytilanne
Suomalaisessa julkisen terveydenhuollon palvelujärjestelmässä ennaltaehkäisevien palvelujen ketju katkeaa, kun työterveydenhuollon palvelut päättyvät. Palveluketjussa on palveluaukko.
Jatkuvan seurannan puuttuessa vaarana on sairauksien toteamisen viivästyminen.
Seniorineuvolan tarve ennaltaehkäisevään toimintaan kasvaa. Väestön ikääntyminen asettaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluille isoja haasteita jo nyt ja tulevaisuudessa. Seniorineuvolatoiminnalla pyritään tukemaan ikääntyneiden hyvinvointia ja terveyttä, sekä hyvää ja turvallista arkea omassa kotiympäristössään.
Ennaltaehkäisyn lainsäädäntöä ovat perustuslaki-, kansanterveyslaki-, sosiaalihuoltolaki-, kuntalaki-, sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma-, Euroopan yhteisön kansanterveysalan toimintaohjelma-, terveyden edistämisen laatusuositus-, ikäihmisten palvelujen laatusuositus-, terveyserojen kaventamisen toimintaohjelma-, terveyskeskus 2015 ja STM ikäneuvotyöryhmän ehdotukset.
Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista edellyttää iäkkäille suunnattujen palveluiden järjestämistä.
Hyvinvointialueen on järjestettävä ikääntyneen väestön hyvinvointia, terveyttä, toimintakykyä ja itsenäistä suoriutumista tukevia neuvontapalveluja (lähde:
12 § (28.10.2022/876).
Jo käynnistyneiden ikäneuvoloiden toimintaa ja palveluita ei tunneta vielä riittävästi, mutta niiden tunnettavuutta on lisättävä. Jo hyväksi koettuja käytäntöjä tulee jakaa ja hyödyntää. Tärkeää on, että monipuolinen perustason palvelu on lähellä asiakasta avohoidon ja ennaltaehkäisevän toiminnan muotojen ja menetelmien kehittämiseen.
Ehdotuksen vaikutukset:
Seniorineuvola lakisääteisenä palvelujärjestelmänä takaisi ikääntyneille yhdenmukaisin kriteerein ja mittarein järjestetyt neuvolapalvelut. Tämä on suuri mahdollisuus, kun hyvinvointialueet vastaavat nyt palveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta. Näin seniorineuvola palveluketjun osana edistäisi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä yhteistyötä sekä toiminnan tuloksellisuutta.
Seniorineuvolan mahdollisia hyötyjä hyvinvointialueilla:
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on kansallinen haasteemme. Ikääntymisen myötä toimintakyky heikkenee. Eliniän pidentyminen ja toisaalta syntyvyyden väheneminen johtavat väistämättä väestön ikärakenteen muutokseen ja tulevat lisäämään talouden kestävyysvajetta. Yleisimpiä terveyshaasteita ikäihmisillä ovat yksinäisyys, muistisairauksien tunnistaminen ja hoitoon pääsy, mielenterveyden ongelmat, uniongelmat sekä tapaturmat, unohtamatta tavallisimpia kansansairauksia.
Kustannusten rajun kasvun hillitsemiseksi tarvitsemme ennakoivia investointeja. On rakennettava puskureita, joilla saadaan pitkän aikavälin vaikuttavuutta. Tällaisia palveluja tuottavat juuri seniorineuvolat, joissa sairauksien varhainen toteaminen, niiden ennaltaehkäisy ja ajoissa hoitoon ohjaaminen tuottavat sekä inhimillistä, mutta myös taloudellista hyötyä.
Ennaltaehkäisevä työ on kuluiltaan huomattavasti edullisempaa kuin sairauksien hoito. Yhden hoivakotiasukkaan vuosihoito (55 000 euroa) maksaa saman verran kuin 275 – 300 henkilön seniorineuvolatarkastus. Eläkeikään siirryttäessä motivaatio muutokselle on luonnostaan otollisempaa, kun voimavaroja vapautuu ja muutoksen tehnyt henkilö ehtii niistä vielä hyötymään. Lähde: Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä 7.12.2022 (suomalainen FINGR- tutkimus).
Seniorineuvolan toiminnalla sujuvoitetaan palvelupolkuja, lyhennetään odotusaikoja ja vältetään palvelukatkokset sekä päällekkäiset ja tarpeettomat toiminnot.
Ennaltaehkäisevänä toimintana seniorineuvolat vähentävät ikääntyneiden erikoissairaanhoidon käyntejä, etenkin päivystyskäyntejä.
Valtakunnallisten kriteereiden avulla ehkäistään tilanteita, joissa ikääntynyt henkilö jää ilman tarvitsemiaan palveluja. Samalla estetään heitteillejättöön rinnastettavia tilanteita, joissa ikääntynyt asuu kotonaan ilman tarvittavaa kotihoitoa tai muuta tukea.
Hyvinvointialueiden taloudelliseen tilanteeseen saataisiin seniorineuvolatoiminnalla vuosien mittaa säästöjä ikäihmisten toimintakyvyn parantumisena ja kotona pidempään selviytymisenä.
Arvokkaaseen ja turvalliseen ikääntymiseen mahdollistaminen on kansallinen arvovalinta
- Kansalaisaloite.fi
- Paperilomakkeet
Kerääjän ilmoittama arvio: 0 kpl
Vastuuhenkilöt keräävät kannatusilmoituksia aloitteeseensa paperilomakkeella. Jos haluat tehdä kannatusilmoituksen paperilomakkeella verkkopalvelun sijaan, tulosta alla oleva PDF-lomake, täytä siihen tietosi ja lähetä se oheiseen postiosoitteeseen. Postittaminen tapahtuu kannattajan kustannuksella ja vastuulla.
Eläkeliiton Etelä-Hämeen piiri ry/Pirkko Mattila Hallituskatu 17 A 6 13100 Hämeenlinna
- [email protected] Avautuu uuteen ikkunaan
Vastuuhenkilöt
Pirkko Mattila
Hämeenlinna
Poikmetsäntie 732
16900 Lammi
heleenamattila51@nullgmail.com
0445841430
Inga-Maija Hyppölä
Lahti
Uudenpellonkatu 2 A 5
15100
Lahti
ingahyppola@nullgmail.com
040 7076151
Marja Leinonen
Lahti
Alatonttilankatu 11a12
15170 Lahti
marjaleena.leinonen@nullhotmail.com
0400595253
Markku Viljanen
Orimattila
Harjulanpolku 9
16300 Orimattila
markku.viljanen@nullphnet.fi
0505450449
Aino Peltola
Riihimäki
Vanamotie 3, 11120 Riihimäki
peltola.sinikka@nullkolumbus.fi
+358408494904